Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ FRANCHISE





Το franchising είναι μια μέθοδος που έχει βοηθήσει πολλούς επιχειρηματίες να αναπτύξουν την επιχείρηση τους, όπως για παράδειγμα τα Goody’s και τα Everest στα καθ’ ημάς ή τα McDonalds και τα Subway, με χιλιάδες καταστήματα στο δίκτυο τους, σε διεθνές επίπεδο Αν και ο κλάδος της εστίασης είναι από τους πρωτοπόρους στον χώρο του franchise σήμερα όλοι σχεδον οι κλάδοι επιχειρήσεων έχουν επωφεληθεί από την εφαρμογή της.



Η σχέση μεταξύ δικαιοπάροχου και δικαιοδόχου μπορεί να λάβει πολλές μορφές:



Παραγωγός- Λιανέμπορος
Εσείς πουλάτε το προϊόν σας στον δικαιοδόχο και αυτός κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή. Συνηθισμένα παραδείγματα τα πρατήρια υγρών καυσίμων.



Παραγωγός- Χονδρέμπορος
Ο δικαιοδόχος είναι μια εδραιωμένη επιχείρηση η οποία διανέμει τα προϊόντα σας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει και το δικαίωμα συσκευασίας ορισμένων προϊόντων σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα συσκευαστήρια αναψυκτικών και ποτών που είναι τυπική περίπτωση βιομηχανικού franchise.



Χονδρέμπορος Λιανέμπορος
Στην περίπτωση αυτή οι δικαιοδόχοι συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση η οποία και θα αποτελέσει τον δικαιοπάροχο. Για παράδειγμα μια ομάδα ανεξάρτητων φωτογραφικών καταστημάτων συνεργάζεται και πραγματοποιεί κοινές αγορές, υιοθετεί κοινή εικόνα, δημιουργεί κοινό ταμείο για ενέργειες marketing και διαφήμισης κ.ο.κ.



Business Format Franchise (ή Franchise δεύτερης γενιάς)
Αποτελεί την πιο κλασσική και πλέον διαδεδομένη μορφή σύγχρονου franchise. Το Franchise δεύτερης γενιάς ορίζεται ως «μια διαρκή επιχειρηματική σχέση μεταξύ του δικαιοπάροχου και του δικαιοδόχου η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το προϊόν, την υπηρεσία και το σήμα αλλά ολόκληρο το επιχειρηματικό σύστημα- μια στρατηγική και ένα σχέδιο marketing, εγχειρίδια λειτουργίας και κανόνες, έλεγχο ποιότητας και διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία».

Το Business Format franchise μπορεί να πάρει διάφορες υπο-μορφές, οι πλέον διαδεδομένες από τις οποίες είναι:







  • Franchise Υπηρεσιών: ο δικαιοδόχος εκμεταλλεύεται το πακέτο franchise του δικαιοπάροχου για να παρέχει μέσα από το κατάστημα του ή το γραφείο του υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην Σύμβαση Franchise, ακολουθώντας πιστά την σχετική μέθοδο του δικαιοπάροχου.




  • Μεικτό franchise: όταν η διανομή προϊόντων συνδυάζεται και υποστηρίζεται από την παροχή υπηρεσιών. Κλασσικό παράδειγμα ο κλάδος της εστίασης όπου τα καταστήματα παρέχουν ταυτόχρονα και προϊόν και υπηρεσία.




  • Franchising Corner: στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτή ο δικαιοπάροχος χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο χώρο ενός καταστήματος τρίτου για την διάθεση των προϊόντων του πρώτου, σύμφωνα με την δική του μέθοδο πωλήσεων.




  • Franchise μετατροπής: ο δικαιοδόχος λειτουργεί ήδη κατάστημα με ίδιο αντικείμενο με την επιχείρηση του δικαιοπάροχου και εντάσσεται στο σύστημα του τελευταίου, πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες αλλαγές στην μορφή και στον τρόπο λειτουργίας και προώθησης των προϊόντων ή υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου